Kultura

Šta predstavljaju 7 svetskih čuda?c) 7 najvecih gradevina u istoriji

 

Pojam "sedam svetskih čuda" odnosi se na 7 najvećih gradevina koje je čovek ikada stvorio. Danas postoji samo jedna od njih - Keopsova piramida u Gizi, u Egiptu (na slici), koja je sagrađena pre oko 5000 godina na tlu starog Egipta, kao grobnica za faraona Keopsa. "Svetska čuda" koja su u dalekoj istoriji postojala, ali su u meduvremenu delimično ili potpuno uništena su:

- Zidine drevnog grada Vavilona koje je izgradio kralj Nabukodonosor pre oko 2600 godina. Od 110 metara visokih zidina građenih od cigle danas su ostale samo ruševine, u današnjem Iraku.

- Veliki hram grčke boginje Artemide u Efesu, u Maloj Aziji, koji se nalazio na 20 metara visokim stubovima od kamena. Uništen je pre oko 1700 godina.

- Faroski svetionik, visok oko 200 metara, nalazio se na ostrvu Farosu u Sredozemnom moru. Srušen je zemljotresu pre oko 700 godina.

- Kolos na ostrvu Rodos, ogromna statua grčkog boga Sunca - Heliosa izlivena od bronze, visoka oko 45 metara. Srušena je u zemljotresu oko 200 godina pre nove ere.

- Mauzolej u Halikarnasu u Maloj Aziji - velelepna grobnica gradena 40 godina za kralja Mauzola, koji je umro oko 300 godina pre nove ere. Danas su ostale samo ruševine.

- Statua boga Zevsa koja se nalazila u Olimpiji, u staroj Grčkoj. 12 metara visoku statuu izvajao je poznati starogrčki vajar Fidija - imala je lice i ruke od slonovače i odeću od zlata. Danas ne postoje nikakvi ostaci ove statue.ostala pitanjasledeće pitanje iz kulture