BIOLOGIJA

  Ježevice

tekst i fotografije: Mirjana Davidović


Ježevicama nazivamo gljive čija se plodišta sastoje od bodlji. U tim bodljama nastaju i sazrevaju spore. To je veoma raznorodna porodica. Ima gljiva koje rastu na tlu, ali i onih koje se pojavljuju na starim panjevima. Sve ove gljive su manje ili više gorke. Zbog velike koncentracije gorčine, mnoge od njih nisu jestive. Ipak, u ovoj porodici (Hydnaceae) nema otrovnica.

Hydnum repandum

Najpoznatija ježevica je žuti ježić (Hydnum repandum). Lepa gljiva, čvrstog mesa, odozgo posmatrana liči na lisičarku. Uglavnom ima i njen oblik zvrka. Samo im se plodište razlikuje. Stari primerci su veoma gorki. Mlada je jestiva i dobra. Raste pod bukvama i hrastovima.

(više o gljivama možete saznati na web sajtu www.treasurekeepers.org.yu)