UMETNOST

Alfons Muha

(1860 - 1939)

priredila: Sofijana Oničin Jablanov

 

Alfons Muha je rođen 1860. godine u čehoslovačkom gradu Ivančice. Sa navršenih 19 godina otišao je u Beč, gde je radio kao pozorišni scenograf. Posle nekoliko godina, grof Kuen-Belasi ga je pozvao da mu oslika dvorac u Austriji. Zahvaljujući podršci ovog grofa, Alfons Muha je u svojoj 25. godini započeo studije na Akademiji umetnosti u Minhenu. Dve godine kasnije, studije je nastavio u Parizu, na akademiji “Julian”.

Iako relativno nepoznat široj publici u Francuskoj, ovaj umetnik čehoslovačkog porekla stekao je veliku slavu, kada je u decembru 1894.g. napravio poster za najveću umetnicu tog vremena Saru Bernar. Poster je oduševio ne samo Saru, već i publiku. Neobičnog izgleda i stila, ovo delo Alfonsa Muhe otvorilo je vrata jednom novom umetničkom pravcu. Muhin stil rada su u početku zvali jednostavno imenom umetnika – tvorca (“Le style Mucha”), da bi vrlo brzo prerastao je u umetnički pravac “Art Nouveau” (što u stvari znači Nova umetnost).

"Cvet"

Zahvaljujući velikom uspehu koji je postigao sa svojim prvim posterom, tokom narednih šest godina, Muha je za Saru Bernar, ali i druge umetnike, uradio postere, dizajnirao kostime, pozorišnu scenografiju. Takođe, njegovi radovi su štampani u časopisima ili na koricama knjiga. Dizajnirao je nakit, nameštaj i bezbroj veoma neobičnih i zanimljivih postera.
U svojoj 50. godini vratio se u Čehoslovačku, da bi se posvetio radu na seriji od 20 slika koje oslikavaju istoriju slovenskog naroda. Ove slike nazvane su Slovenski ep.