|
Vitamin
H (biotin)
Kristalno
jedinjenje teško rastvorljivo u vodi i otporno prema mnogim
hemijskim reakcijama. Dnevne potrebe za ovim vitaminom: 30-100
mkg. Ima ga u mesu, jajima, džigerici, bananama, šampinjonima,
grašku, karfiolu, spanaću, orasima, čokoladi, a sintetiše
ga i crevna flora iz masnih kiselina. U vidu koenzima učestvuje
u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Nedostatak
se retko javlja, a može nastati usled dugotrajne upotrebe
antibiotika.
|
|
Vitamin
Bc (folna kiselina, folat)
Žutonarandžasti
prah teško rastvorljiv u vodi, a dobro rastvorljiv u kiselinama
i bazama. U organizam se unosi kao provitamin i prelazi u
aktivan oblik citrovorum faktor ili folnu kiselinu. Dnevne
potrebe za ovim vitaminom: oko 400 mkg. Ima ga u pivskom kvascu,
lišću svih biljaka, paradajzu, brokolima, pomorandžama, pšenici,
jajima. Neophodan je za pravilan razvoj koštane srži, stvaranje
belih i crvenih krvnih zrnaca, za sintezu nukleinskih kiselina
DNK i RNK. Nedostatak izaziva malokrvnost i nedostatak belih
krvnih zrnaca i krvnih pločica.
|
|
Vitamin
PP (nikotinamid)
Kristalno
jedinjenje rastvorljivo u vodi i alkoholima. Dnevne potrebe
za ovim vitaminom: 10-20 mg. Ima ga u goveđem i svinjskom
mesu, lososu, skuši, bakalaru, lešnicima, krompiru, pšenici,
breskavama, kvascu i listu duvana. Kao sastojak značajnih
enzima neophodan je za oksidaciju u organizmu, utiče na razgradnju
šećera i učestvuje u stvaranju hemoglobina. Nedostatak uzrokuje
zapaljenje kože i kožne bolesti, crevne poremećaje, nervnu
i psihičku nestabilnost i malokrvnost.
|
|
Vitamin
B5 (pantotenska kiselina)
Svetložuto
viskozno ulje rastvorljivo u vodi. U organizam se unosi u
vidu životinjskog koenzima A i u tankom crevu se oslobađa
u pantotensku kiselinu, a zatim učestvuje u izgradnji različitih
koenzima u organizmu. Dnevne potrebe za ovim vitaminom: 4-10
mg. Ima ga u junećem i svinjskom mesu, brokolima, kelju, jagodama,
pomorandžama, mleku, kvascu, žumancu. Daje snagu organizmu,
utiče na rad hornoma, ubrzava zaceljivanje rana, uspostavlja
pravilnu razmenu materija u organizmu. Nedostatak nije zabeležen
kod ljudi.
|
|