Rast
i razvoj deteta rezultat su genetskih činilaca, ali i drugih
faktora od kojih je najvažnija pravilna ishrana. Najbolja
hrana za odojče je majčino mleko, ali se smatra da mu posle
9 do 11 meseci ono više nije potrebno. Do tada dete treba
naviknuti na sve ukuse, kako bi do godinu dana starosti sasvim
prešlo na usitnjenu hranu. U tom uzrastu dete treba da jede
gotovo sve namirnice, a da majčino mleko zameni kravljim mlekom
i drugim mlečnim proizvodima - jogurtom i kiselim mlekom.
Dobre i loše navike stečene u detinjstvu ostaju do kraja života,
a nepravilna ishrana može ostaviti značajne posledice.
|
|
Veoma
je važno da, sem hleba koji se svakodnevno preporučuje, ostale
proizvode ne treba ponavljati više od 2 do 3 puta nedeljno,
jer se to može manifestovati kao neuhranjenost, ili suprotno,
gojaznost. Jednoličnost ishrane prati i nedostatak belančevina
i gvožđa, vitamina C i B, što utiče na slabljenje imuniteta,
lošiji rad nervnog sistema i slabiji rast.
U
dnevnoj ishrani ručak spada u glavne obede i njegova energetska
vrednost bi trebalo da podmiruje do 35 % ukupnih dnevnih energetskih
potreba. Glavno jelo treba da sadrži uglavnom povrće, a meso
nije obavezno. Supe i čorbe takođe nisu neophodne, naročito
kod dece koja slabije jedu, jer zasićuju i opterećuju želudac.Salate
su veoma važan deo ručka i najbolje je začiniti ih sa malo
ulja i limunovog soka umesto sirćeta. Sastavni deo ručka mogu
biti i sir, voće i kolač, ali se oni mogu dati i kao izdvojeni
obrok - popodnevna užina. Kuvana jela ne smeju biti preslana
niti preljuta, ne smeju imati jaku zapršku, biti isuviše topla
ili hladna, jer to može dovesti do crevnih poremećaja.
|