KRATKE PRIČE

 

Priča o prababama

Napisao: Darko Milenković

 

Sigurno misliš da su priče o prababama veoma dosadne i bez i malo humora. Misliš i da su prababe male sede starice koje samo sede na kauču i gunđaju nešto. Gadno si se prevario: evo i ja imam prababu i ispričaću ti nešto o njoj.
Iako je prababa za ovih mojih teških i mučnih 13 godina ostala ista, pa sam ja verovao da je uvek bila prababa, dokazano je naučno da je ona pre toga bila devojčica. Zamisli... A tad kad je bila devojčica nisu postojali televizori, muzički stubovi, kompjuteri, Sony play station-i... I još mi nije jasno kako nisu svi pocrkali od dosade... Nego, da se vratimo na temu:
I jednog dana došli joj otac i majka kući rekli nešto otprilike kao: ,,Spremi se, ideš da se udaš za jednog momka... On živi na planini preko puta naše”. I onda su srećni mladenci dobili decu, unuke, praunuke... I došli smo do babe od 80 i kusur godina... Danas ( hvala bogu, da kucnem u drvo ) postoje svi mogući tehnički uređaji i prababa, šta će, ne samo da sedi na krevetu, nego se uklapa u savršene tokove civilizacije. Ali ona i danas ne sedi badava. Ona nešto radi... A jel’ znaš šta? Ona hekla. I to bez naočara. I pritom jednim okom gleda u taj svoj rad, a drugim gleda da Darija na stavi nešto u usta ( jer Darija je živi usisivač: štedi vaše vreme, struju i novac ). A trećim okom ( pošto prababe sa 80 i kusur godina obavezno dobijaju treće oko, nema veze što ga u mladosti nisu imale ) gleda da li je Marija napisala domaći iz matematike i da li se njen mali sinčić od 60 godina pokrio kada je zapao na kauču i da li je njena mlada i neiskusna snajka od 50 i kusur godina dovoljno posolila ručak, i da li tetka dobro rukuje vatrenim oružjem tj. peglom... Ali nije prababin jedini posao da hekla. Mora neko da čita Dariji bajke, priče i pesme kada su svi ostali zauzeti ( Marija piše domaći iz matematike, deda spava na kauču, baba soli i presoljuje ručak, a tetka rukuje opasnim predmetima na pr mikserom ) i prababa, šta će, čita... I to bez naočara. A kad dosadi prababi da čita ona uzme pa sama smisli neku pesmu ili priču. To je kao neka bolest u porodici svi, pre ili kasnije, postanu pesnici.
I, evo obećavam ti doneću ti jedno ( pra-) delo od moje prababe. Sigurno će ti se sviđati... A ako bude dovoljno humora u njemu poslaću ga na ,,Festival humora u Lazarevcu” i garantujem da će dobiti nagradu.

U potpisu:

Kakva prababa

Takav praunuk