ROMAN

 

Međunarodni begunac

V deo

"Sada Nevena piše domaći iz matematike. A možda uči tekst za pozorišnu predstavu. Da sam sa njima verovatno bih dobio neku od glavnih uloga. Nije važno i da ne učestvujem u predstavi, samo da sam sa Ivanom, Marijom, Vesnom, Dejanom. Ipak sada najviše razmišljaju o ekskurziji, na koju kreću krajem meseca. Ako ih posluži vreme, kao prošle godine,kada su se mnogi kupali u maju, provešće se odlično. Kada se samo setim kako smo u hotelskoj sobi igrali kviz. Svako sedi na svom krevetu, pored kojeg se nalazi zidna lampa. Jedan postavlja pitanje, a ostali, ko pre upali lampu ima pravo prvi da odgovara. Posle trideset pitanja, ko sakupi najmanje poena, sutra dan časti sok. Sve tri večeri poslednji je bio Dejan, zato što mu je lampa pokvarena i teško se palila."

Svaki naredni dan u Minhenu Borivoju je izgleda sve teži, dosadniji i sumorniji. Primetio je da nije samo on usamljen, nego takva su skoro sva deca u školi. Vedran Zarić iz Bosne, sa sestrom i ocem živi u Minhenu već pet godina, a sam priznaje da za to vreme nije otišao ni kod jednog dečaka ili devojčice kući. Zato što niko od njih nema dovoljno mesta u stanu i zato što ako si stranac u drugoj zemlji ne znači samo da si stranac prema građanima iz te zemlje, nego si stranac i za sve ostale, koji u toj zemlji borave kao i ti.

Umor i svakodnevne radne obaveze, koji okupiraju i odvajaju Stevana i Nadu od Borivoja, njegovo nesnalaženje i donekle tvrdoglavost da prihvati samo ono na šta je primoran, počeli su da kod njega prvo stvaraju ogorčenje i odbojnost, a posle izvesnog vremena i ravnodušnost, prema svemu što se oko njega dešava, da bi poslednjih dana, počeo sve više da razmišlja o tome kako bi najbolje bilo da sve ovo preseče, tako što će napustiti Minhen i vratiti se kući, bez obzira da li će se roditelji sa time složiti ili ne.

Ova ideja je vremenom postajala sve jača i ozbiljnija, jer je i dalje na svakom koraku nailazio na odbojnost, otuđenost, netrpeljivost i nerazumevanje. Kao potvrda svega bili su njegovi učenici iz odeljenja, koji se ponašaju slično kao i on. Strah da će ostati stranac u odeljenju, a sutra na poslu, na ulici, fudbalskom stadionu, samo učvršćuje njegovu odluku o povratku kući, na bilo koji način.

Ovakvom odlukom će sigurno povrediti i naljutiti roditelje što najmanje želi, ali ako sada ništa ne preduzme, svaki naredni dan za tako nešto ostavlja sve manje mogućnosti. Da pokuša ponovo da razgovara sa roditeljima, o tome da se svi vrate kući, unapred zna da neće uspeti da ih ubedi. Problem je što ne zna kako da se vrati kući, jer nema sopstveni pasoš i nema dovoljno novca za voznu ili autobusku kartu. Ostaje mu jedino da ilegalno prelazi granice.

Odlučio je da što pre kupi auto kartu Evrope i da počne redovnije da prati vremensku prognozu, kako bi mogao da odredi datum putovanja. Najbolje vreme za polazak je petak popodne. Tako ne može da se primeti da je izostao sa nastave, a do ponedeljka bi trebalo da stigne kući.

Već u prvi petak, koji dolazi, Stevan ima zakazanu vožnju za Hamburg, a kako Nada nikada nije bila u tom delu Nemačke, odlučili su da svi zajedno putuju. Roditeljima će reći da ne može sa njima, jer ima da uči nemačku gramatiku. A kada se u nedelju veče vrate sa puta, čekaće ih pismo na stolu, sa njegovim izvinjenjem. Zna da je ovakav plan nepošten i da će kod roditelja izazvati bol, strah i ljutnju, ali ne zna bolji način da prekine ovu situaciju.