Nauka


Fuđi - prvi delfin sa veštačkim perajem

Za ZVRK iz Tokija piše: Ilja Musulin

Fuđi je prvi delfin na svetu sa veštačkim perajem. Sada je zdrav i veseo ali je priča sa srećnim krajem mogla da se završi i drukčije. Delfin Fuđi iz akvarijuma Čaraumi na Okinavi obolelo je pre nekoliko godina od teške i misteriozne bolesti zbog koje joj se osušilo i zakržljalo repno peraje koje daje potisak za plivanje i usmerava kretnje delfina. Ovoj ženki je pretila spora ali sigurna smrt. Mladi veterinar Keići Ueda nije hteo da prihvati mišljenje drugih veterinara da pred bolešću nepoznatog uzroka ne preostaje ništa drugo nego da se dignu ruke, već je preduzeo tretman lekovima i operaciju repnog peraja delfina.

Ništa od ovoga nije pomoglo. Ueda nije odustajao jer nije mogao da skrštenih ruku posmatra kako Fuđi beživotno pluta ili se muči praveći po deset zamaha svojim zakržljalim perajem da bi prešla razdaljinu koju drugi delfini savladaju u jednom zamahu. Seo je u avion za Tokio i zatražio sastanak sa Šingo Katoom jednim od najiskusnijih inženjera velikog proizvođača automobilskih guma "Bridžstoun" koga je zamolio da pokuša izradu veštačkog peraja koje bi delfinu Fuđi poslužilo kao proteza. Iznenađeni Kato prihvatio je ovu ideju i dao se na posao. Uzeo je otisak patrljka Fuđinog peraja, proučio oblik peraja delfina i od silikonske gume, koja se inače koristi i u humanoj medicini napravio veštačko peraje.  Prvobitni plan je bio da se peraje kaišom pričvrsti za telo delfina ali se taj pokušaj završio neuspehom jer je maleni kaiš pravio  neočekivano veliki otpor u vodi tako da se stanje delfina Fuđi nije bitno popravilo. Sledeća ideja je bila da se napravi jedna vrsta aerodinamičkog veštačkog zgloba od lakog, čvrtog materijala koji bi obuhvatio koren zakržljalog peraja i bio šrafovima pričvršćen za veštačko peraje. Ovog puta osobine zgloba ispitane su u test kanalu Tokijskog univerziteta koji se inače koristi za merenja neophodna u konstruisanju čamaca i jahti. Tada se ispostavilo da je glatki
veštački zglob mnogo bolje tehničko rešenje jer ne daje otpor vodi.

Fuđi kojoj su potom pričvršćeni peraje i zglob napravljen od ugljenih vlakana zaplivala je slobodno i brzo, počela da pravi okrete od 360 stepeni u vodi, zatim piruete iznad vode i, konačno, nakon više od godinu dana napravila je prvi skok, visoko iznad površine bazena. I kada su se svi, počev od veterinara Uede, inženjera Katoa preko Fuđinog trenera Masaje Koamija do turista, posetilaca zabavnog parka, obradovali oporavku delfina, tri nedelje po ugradnji peraja veštački zglob je prosto eksplodirao pri skoku delfina i napravio duboku ranu na patrljku Fuđinog repa. Uprskos ovoj nesreći osoblje akvarijuma nastavilo je trening delfina, vrstu terapije čiji je cilj bio da se delfin u okviru svojih mogućnosti, ponovo nauči da pliva. Inženjer Kato za to vreme je tragao za još čvršćim materijalima za veštački zglob i nakon što su njegova tehnička rešenja u bazenu na Okinavi još četiri puta uništena, opredelio se za mešavinu materijala kakvi se upotrebljavaju i u izradi neprobojnih prsluka. Tako je napravljena konačna verzija zgloba za veštačko peraje Fuđi koja i danas učestvuje u programu akvarijuma uveseljavajući gledaoce.