NAUKA

Magnezijum

priredila: Sanja Jović

 

Magnezijum u svom sirovom, elementarnom obliku

Magnezijum (Mg) je hemijski element od velikog značaja za biljke, životinje i ljude. Čovekovo telo u proseku sadrži oko 24 mg magnezijuma, koji se gotovo sav nalazi unutar ćelija i u kostima. On se unosi u organizam hranom - sadrže ga orasi, riba i morski plodovi, povrće, mahunaste biljke. Šećer i masti imaju vrlo nizak sadržaj magnezijuma. Veoma tvrde vode mogu zadovoljiti i 20% dnevne potrebe organizma za magnezijumom.

Manjak magnezijuma u organizmu kod ljudi postaje značajan problem poslednjih decenija. Utvrđeno je da su koncentracije kalcijuma i magnezijuma u ljudskom organizmu direktno uslovljene tvrdoćom pijaće vode, pa se smatra da se srčana aritmija i druge bolesti srčanog mišića pojavljuju u oblastima sa mekom vodom (premalo magnezijuma) i drugima gde je dnevni unos magnezijuma nedovoljan. Manjak magnezijuma utiče i na nedovoljno iskorišćavanje kalcijuma za potrebe organizma, a vezuje se i za pojavu kancerogenih oboljenja.