NAUKA

Mikrobi iz dubine zemlje

 

priredila: Sanja Jović

 

Jedna od velikih naučnih avantura, dostojna pera Žila Verna, započela je pre desetak godina. Čovek je tada krenuo u potragu za primitivnim oblicima života skrivenim duboko u Zemljinoj kori. Profesor geoloških nauka Tulis Onstat 1994. godine započeo je istraživanje mikroorganizama iz dubina afričkih rudnika. Prepoznajući značaj njegovog rada koji može dovesti do novih saznanja o pojavi života na Zemlji, kao i o mogućnosti postojanja živih oblika duboko pod površinom Marsa (na koji će se ljudi iskrcati u skoroj budućnosti), američka Nacionalna naučna fondacija i NASA nedavno su formirali fond za Onstatove poduhvate.

Južna Afrika predstavlja pravi majdan zlata - tri četvrtine ovog plemenitog metala koje je ikada iz zemlje izvađeno u svetu potiče samo iz jedne oblasti Južne Afrike. U njoj se nalaze najdublji rudnici ovog skupocenog metala - samo jedan od njih na primer, sa svojom mrežom tunela prodro je 3,5 km u Zemljinu koru, dok je drugi dopro do 4,1 km. temperatura stena na toj dubini iznosi 70 °C. Takođe i vazdušni pritisak je daleko viši, koji se još i povećava sa kopanjem uskih hodnika.

Međutim, to nije zaustavilo naučnike u potrazi za mikrobima koji su tu nastali i opstali tokom više miliona godina. Naučnici se sada spuštaju sa rudarima u dubinu okna i vade za njih dragocene stene u čijim se sićušnim pukotinama nalaze različiti mikroorganizmi koji su u stanju da prežive i bez kiseonika. Smatra se da oni žive od vodonika koji se stvara radioaktivnim zračenjem koje deluje na kristalnu vodu od koje su stene sačinjene. Pristizanje "hrane" za ove mikrobe tako je malo, gotovo nikakvo, da se ovi organizmi razmnožavaju jednom u hiljadu, ili čak milion godina! Ali, upravo to i interesuje naučnike, jer su time ovi mikrobi imali veoma malo izgleda da se uopšte izmene od pojave života na Zemlji.

Zahvaljujući istraživanjima NASA-e, uskoro se očekuje da na ovom opasnom zadatku naučnike zamene roboti koji su otporni na visoku temperaturu.