ZANIMLJIVOSTI

 

PRIRODA

(priredio: Predrag Grozdanić)

 

Biogradsko jezero

Biogradsko jezero

Istočno od pravca Kolašin-Mojkovac, na prostoru oko 620 kvadratnih kilometara, nalazi se jedna od najlepših crnogorskih planina i najlakše pristupačnih - Bjelasica. Ime je dobila po tome što se na njoj više od pola godine "bjelasa" sneg ili po Bjelojevićkoj reci. Planina je duga 29 km između dve krajnje tačke i široka približno toliko. Najviši vrh je Crna glava (2.139 m).
Na Bjelasici se nalazi više jezera, a najlepše je Biogradsko jezero, obraslo gustim šumama koje se šire po celoj Biogradskoj gori.

Jezero je lepog oblika, poribljeno je i po njemu plove čamci koje posetioci unajmljuju na pristaništu.
Jezero je dugo 1.100, široko 400 i duboko prosječno 4,5 metra, a najdublje 18 metara.
Šetnja oko Biogradskog jezera kroz pravu prašumu predstavlja vrhunski užitak. Pored ove prašume, u Evropi su još samo dve ovakve: Perućica u BIH (Republika Srpska) i Bjeloveška pušća u Poljskoj.

Nacionalni park zauzima površinu od 5.400 hektara i najmanji je među crnogorskim nacionalnim parkovima. U ovom parku ima 86 drvenastih vrsta, 25 biljnih zajednica sa 220 biljaka, stanovnika samo ovog parka, što se ne može sresti u Evropi na ovako malom prostoru. l životinjski svet je raznovrstan. Osnovnu vrstu divljači čine srna i veliki tetreb, a ima i medveda, vukova, lisica, kuna, zečeva, orlova i druge divljači. Lov nije dozvoljen u Nacionalnom parku "Biogradska gora", niti ikakva seča šume, niti pojedinačnog stabla. Prašuma rnora biti večno očuvana, da živi i umire prirodnom smrću svaka od njenih biljaka i svaka od njenih divljih životinja. Ribolov na svim jezerima je moguć uz dnevnu dozvolu.

Kad krenete levo od Biogradskog jezera (1.094 m. n. m.
), prema vrhovima Bjelasice proći ćete najpre prašumski deo Parka, gde je šuma veoma gusta, a stabla debela i visoka, a zatim vas čeka veliki uspon. Ako pešačite, trebaće vam blizu dva sata hoda do prvih vrhova Bjelasice. Kolima se ovaj dio makadamskog puta prevaljuje za oko dvadesetak minuta. A odozgo, sa prvog vrha planine pruža se prekrasan pogled po okolnim predelima, u dolinu Tare i na Sinjavinu.