ZANIMLJIVOSTI

PRIRODA

 

Čivava - najmanji pas na svetu

(piše: Dragan Musulin)


Kratkodlaka čivava Kori iz Beograda

Čivava (Chihuahua) je najmanja rasa pasa na svetu. Ime je dobila po istoimenoj meksičkoj državi. Smatra se da je za Asteke bio sveti pas. U 6. veku pre naše ere čivave su stigle iz Severne Afrike na Maltu. Na jednoj Botičelijevoj freski, koju je poznati slikar uradio u Sikstinskog kapeli u Rimu 1482. godine, prikazan je kućni ljubimac koji predstavlja čivavu. Prva čivava registrovana u SAD 1904. godine zvala se Midžet i od tog vremena ta rasa se postepeno proširila i postala veoma popularna.

Čivava može biti visoka od 16 do 20 centimetara, a teška od 0,9 do 3,5 kilograma. Ima velike uši i oči i lepo oblikovanu lobanju sa rupicom na temenu. Ona nije vidljiva, ali se dodirom može opipati. Postoje dve vrste čivave, kratkodlaka i dugodlaka. Čivava je dobar, živahan, inteligentan i privržen mali pas čuvar, idealan kao kućni ljubimac. Prodornim lavežom oglašava se i na najmanji šum. Neustrašiva je ako je prinuđena da se suprotstavi drugim psima.

O inteligenciji i sposobnostima čivave govori i istinita priča iz Japana. Sedmogodišnja dugodlaka čivava Momo (na japanskom: breskva) postala je službeni policijski pas jer je položila test za nalaženje preživelih na terenu od 100 kvadratnih metara za manje od pet minuta. Ona je bila najuspešnija od 70 kučećih kandidata raznih rasa koji su polagali test pronalaženja i spasavanja žrtava nesreća na osnovu mirisa, a posle njušenja kape. Zbog svoje „veličine“ ima i nekih drugih prednosti.U slučaju prirodnih katastrofa, poput zemljotresa, Momo može da se provuče tamo gde nemački ovčari i retriveri ne mogu.Dugodlaka čivava Momo (u sredini) je odličan policijski pas

Dugodlaka i kratkodlaka čivava na fotografiji, u torbama na ramenu vlasnice, snimljene su jednog vrelog letnjeg dana na stanici gradskog autobusa u Beogradu. Odredište im je bila hladovina Ade Ciganlije.