ZANIMLJIVOSTI

 

PRIRODA

priredila: Sanja Jović

 

Gingko - čudesno drvo

Drvo gingko (Gingko biloba) listopadno je drvo koje izrasta i do 40 m visine i ima prelepu piramidalnu krošnju. Naziv ove biljke potiče od kineskih reči Ging Kio, što znači "srebrna kajsija". ovo drvo se prepoznaje po tipičnom lepezastom listu delimično podeljenom na dva dela - lobusa, pa otuda i naziv vrste "biloba". Darvin je gingko nazvao živim fosilom, jer je ovo drvo staro oko 200 miliona godina i uspelo je da preživi ledeno doba.

Domovina ovog drveta je Kina, gde se u vrtovima budističkih hramova mogu naći stabla stara 3000- 4000 godina, koja budistički sveštenici poštuju kao sveto drvo. Naučnici su dokazali da ono ima značajna lekovita svojstva.

Lekovita svojstva gingka potiču od dve grupe supstanci: ginkoflavonglikozida i terpenskih supstanci ginkolida i bilobalida. Obe ove grupe lekovitih supstanci deluju povoljno na krvni sistem čoveka, poboljšavaju mikrocirkulaciju, poboljšavaju prokrvljenost tela i mozga, osvežavaju pamćenje i mozak i čine da se čovek oseća svežije, zdravije i bodrije.

U svetu je ovo drvo zaštićeno zakonom, ne sme se seći niti kidati, a neki od lepih primeraka ovog retkog drveta mogu se videti i u Beogradu, u Botaničkoj bašti "Jevremovac" i u parku preko puta Svetosavskog platoa, kod meteorološke stanice "Karađorđev park".