PRIRODA

 

Ugrožene vrste - Irvasi

autor: Dragana Miličić-Cvetković


Irvasi su srodnici jelena koji žive u severnim predelima naše planete. Svi jeleni imaju razgranate rogove prekrivene kožom. Kada jelen ostari, koža se sa rogova oljušti, tako da ostane gola kost. Rogovi jelena su najlepši u ono doba godine kada se sreću mužjaci i ženke radi parenja. Posle parenja rogovi otpadnu - ali na njihovom mestu iduće godine opet će izrasti novi.Irvasi

Irvas je jedina vrsta jelena kod koje i mužjaci i ženke imaju rogove. Živi na severu Azije, Evrope i Amerike. U Severnoj Americi ga stanovnici nazivaju karibu. Visok je i do 140 cm a težak oko 100 kg. Ima velike rogove i debelo i meko krzno sivkaste ili smeđe boje. Noge su mu duge, a o podlogu se oslanja širokim papcima koje može okrenuti prema spolja. To irvasu omogućava bolje kretanje po mekom tlu i snegu.

 


Irvasova mahovina Božićni venčić

Jedina hrana irvasima u zimskim mesecima su lišajevi, koje lokalni stanovnici nazivaju i „irvasova mahovina“. Tokom kratkog leta irvasi se hrane travom, korenjem i mladim drvećem. „Irvasova mahovina“ se koristi i za ukrašavanje venčića koje pravimo za Božić i Novu godinu.

 

Prethodna stranica