PRIRODA

 

Korali

priredila: Sanja Jović

 

 

Još od antičkog doba korali su bili poznati kao ukras i nazivani su "morskim drvetom". Nešto kasnije pripisana su im i lekovita svojstva - starogrčki pisac Ovidije za korale je pisao da su nastali iz kapi krvi Gorgone koje su pale na morsko dno.

Najstariji predmeti od korala potiču iz perioda od pre oko 20 000 godina, a vekovima su im se pripisivala razna magijska svojstva. Za izradu nakita koristili su ih još stari Sumeri, Mikenci, Grci, Rimljani, Indijci i Kinezi. Grci su ih posvećivali boginji lepote Veneri, a Rimljani su ih smatrali amuletima koji donose vitalnost i sreću.

Kod starih Egipćana korali su bili posvećeni boginji ljubavi Izidi i poklanjali su se mladencima. Kod Arapa prah od korala se i danas preporučuje kao dobar lek protiv očnih i kožnih oboljenja, za čišćenje organizma, protiv srčanih oboljenja i krvarenja. Indijska medicina ih takođe preporučuje i kao lek protiv anemije, a veruje se i da koral "zaustavlja ludilo i donosi mudrost". U mnogim afričkim plemenima korali vrede pravo bogatstvo. Danas se korali koriste za izradu nakita i ukrasnih predmeta u celom svetu.