PRIRODA

 

Leptir "monarh"

(Danaus plexippus)

priredila: Sanja Jović

 

 
Odrasle jedinke leptira "monarha"

Leptir "monarh" (Danaus plexippus) često se naziva i "mlečikin leptir", jer se njegove larve hrane isključivo ovom biljkom, a i odrasle jedinke se najčešće mogu naći na njoj, bilo da se hrane njenim nektarom, bilo da polažu jajašca sa donje strane njenih listova. Larve se, u zavisnosti od temperature, izležu kroz 3 do 12 dana i hrane mlečikinim listovima tokom dve nedelje, nakon čega se razvijaju u stadijum larve duge 4-5 cm.

 

 

Larva leptira "monarha"

 

"Lutka" leptira monarha

Nakon određenog vremena, larve se kače na stabljiku mlečike glavom nadole i počinju transformaciju u stadijum "lutke" koja traje nekoliko sati. "Lutka" podseća na zelenu vazu od voska koja vremenom postaje providna, kako proces metamorfoze napreduje. Kroz dve nedelje, iz potpuno providne "lutke", pomalja se odrasla jedinka leptira. Kada mu očvrsnu i osuše se krila, odrasli leptir poleće u svoj novi život! Populacija leptira "monarha" ima svoju redovnu godišnju migraciju u toplije krajeve i u doba okupljanja ovih leptira pred "polazak na put" mogu se videti stotine hiljada jedinki na veoma malom prostoru, kada podsećaju na hrpu jesenjeg lišća.

Populacija "monarha" na okupu pred migraciju

 

 

"Potkralj" se teško može razlikovati od svog srodnika

Živopisan izgled ovog leptira predstavlja najbolju odbranu ovog leptira od grabljivica. Naime, jarke boje ovog leptira, kao što je uobičajeno u životinjskom svetu, upozoravaju grabljivce da je leptir otrovan, a to svojstvo mu daje ishrana otrovnim listovima mlečike tokom ranijih razvojnih faza. Ovom činjenicom koristi se i leptir sasvim druge vrste - leptir "potkralj" se veoma teško može razlikovati od "monarha", jer je evolucijom dobio izgled nalik "monarhu" štiteći se tako od grabljivica "oružjem" svog otrovnog srodnika.