ZANIMLJIVOSTI

 

PRIRODA

(priredila: Sanja Jović)

 

Meduza

 

Meduze spadaju u red mekušaca koji nastanjuju vodena prostranstva mora i okeana. To su životinje proste telesne građe koja se sastoji od klobuka i mnoštva pipaka po njenom obodu pomoću kojih se kreću u vodi.

Ove životinje nemaju ni srce ni mozak, a umesto mozga meduze imaju brojne nervne završetke pomoću kojih registruju svoju okolinu i nadražaje koji iz nje potiču.

Smatra se da su meduze nastale pre oko 650 miliona godina - mnogo pre nego što je na kopnu nastala bilo kakva forma života! Danas ih ima više desetina vrsta i nastanjuju brojna vodena prostranstva - uglavnom tople okeane i mora.

 

Telo meduze sastoji se 95% od vode, tako da meduze izvađene iz vode i stavljene na stenu na obali predstavljaju malu hrpu pihtijaste providne mase koja se na suncu ubrzo potpuno osuši i gotovo ispari.

Meduze su i prilično agresivne grabljivice koje na svojim pipcima imaju milione žarnih ćelija koje "ispaljuju" u telo svojih žrtvi i time ih parališu, a zatim ih brzo progutaju ustima koja se nalaze na dnu klobuka. Meduze žive u velikim grupama koje mogu brojati i više stotina jedinki. Hrane se sitnijom ribom, planktonom i drugim manjim morskim životinjicama.