PRIRODA

 

Ramonde - Srpske lepotice


 

Ramonde su veoma zanimljive i retke biljke Srbije. One su ljupkog izgleda koji podseća na afričku ljubičicu koju gajimo po kućama. U narodu su poznate i kao kolačići.

Za ramonde je vezana jedna neobična i retka pojava: čak i ako se potpuno osuše, mogu ponovo oživeti kada ih zalijemo. Verovatno zahvaljujući ovoj osobini, ramonde su preživele čak i poslednje ledeno doba.Ramondu je prvi pronašao naš veliki prirodnjak Josif Pančić 1874. godine. Nazvao ju je srpska ramonda (lat. Ramonda serbica). Biljka je pronađena najpre na Rtnju, a kasnije i u okolini Niša.

 

U to doba na srpskom dvoru živeo je kralj Milan Obrenović sa svojom prelepom princezom, a kasnije i kraljicom Natalijom. Kralj je veoma voleo da boravi u u Nišu, tadašnjoj drugoj prestonici Srbije. Sa kraljem i kraljicom je uvek putovao i dr Sava Petrović, dvorski lekar.


Doktor Sava Petrović je bio izuzetno obrazovan čovek, a povrh svega je voleo botaniku. Mnogo vremena je provodio u dugim šetnjama po prirodi. Tako je otkrio da u okolini Niša živi još jedna vrsta, koju je nazvao niška ramonda (lat. Ramonda nissana).
Ali, to ime nova vrsta nikada nije zvanično ponela.

Legenda kaže da je uvaženi dvorski lekar bio očaran lepotom kraljice Natalije. U njenu čast je promenio ime niška ramonda u Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae).

Ukoliko želite da saznate više o kraljici Nataliji, kliknite na sliku ispod