ZANIMLJIVOSTI

PRIRODA

 

Tasmanijski đavo

(pripremio: Dragan Musulin)


Tasmanijski đavo - Sarcophilus harrisii

Tasmanijski đavo (Sarcophilus harrisii) je jedini preživeli predstavnik roda Sarcophilus i danas je najveći torbar koji se hrani isključivo mesom. Živi samo na Tasmaniji, ostrvu  u blizini Australije, koje je otkrio holandski moreplovac Abel Tasman 1642. godine i po kome je dobilo ime. Tasmanija pripada Australiji. Glavni grad ostrva je Hobart.


tasmanijski đavo na razglednici

Doseljenici na Tasmaniju su noću slušali strašne krike a u zoru zaticali samo krv pojedene živine. To je bilo dovoljno da stvoru koji je sve to činio daju ime - tasmanijski đavo. Đavo je crne boje, često sa belim prugama na grudima i stomaku, veličine manjeg psa. Zdepastog je tela, velike i široke glave i kratkog debelog  repa. Prosečno žive 7 do 8 godina.

Čuveni krik đavo ispušta iz straha a ne zbog agresivnosti. U strahu takođe pušta i neprijatan miris, smrdljiv skoro kao kod tvora. U toku dana đavoli su skriveni u jamama ili gustom žbunju a noću traže hranu. Tada su opasni jer je snaga njihovog ugriza četiri puta jača nego psa iste veličine. Često se hrane životinjskim leševima pa su korisni kao čistači životne sredine. Kada đavo napada krv mu se slije u uši i one zbog toga dobijaju crvenu boju

 

Populaciju đavola je 1996. godine zahvatio zarazni oblik facijalnog kancera (zloćudni tumor lica, rak lica) koji je usmrtio 70 odsto jedinki i sveo ih na brojku ispod 10.000. Ukoliko se ne pronađe lek za tu bolest postoji opasnost da tasmanijski đavo, koji ima status ugrožene vrste, nestane sa lica Zemlje za tridesetak godina.

Pravi tasmanijski đavo nema mnogo sličnosti sa Tazom, popularnim junakom brojnih crtaća u kojima su njegove glavne osobine proždrljivost, jede sve i svašta i to stalno, kao i spremnost za sukob. Crtaće kao što su „Patak Dača i Tasmanijski đavo“, „Duško Dugouško i Tasmanijski đavo“, „Tasmanijski đavo kao skejtborder“ rado gledaju mladi svih uzrasta.  

 

U Australiji je izdata serija srebrenjaka na čijem naličju su tasmanijski đavo i njegova beba. Novac od prodaje srebrenjaka uložiće se u istraživanje bolesti koja preti potpunim uništenjem tasmanijskih đavola.