ZANIMLJIVOSTI

PRIRODA

(priredila: Sanja Jović)

 

Zlatna ribica

Pravilan odnos količine vode i broja ribica koje u njoj žive od presudnog je značaja za njihovo zdravlje. Idealno bi bilo da dve zlatne ribice dugačke oko 7 cm žive u 14 litara vode, koliko staje u staklenu "kuglu" prečnika 30 cm.

Suprotno uvreženom verovanju, zlatne ribice poseduju i izvesnu inteligenciju - tačno znaju kada će dobiti da jedu, jer poznaju osobu koja ih hrani. Takođe, one nisu ratoborne - ako je jedna od ribica brža i agresivnija prilikom hranjenja, ostale neće ni nastojati da se sa njom takmiče. Sačekaće da hrana padne na dno i onda je pojesti.

Zlatne ribice (Carassius auratus) omiljeni su akvarijumski stanovnici, pre svega zbog svog lepog izgleda. Njihov životni vek veoma zavisi od vrste kojoj pripadaju i od načina na koji se neguju. Uopšte uzev, zlatne ribice su otporne i izdržljive. Najdugovečnije među njima mogu da požive i više od 40 godina, mada je njihov vek u zatočeništvu retko duži od 10 godina.

Zlatnih ribica ima oko 300 varijeteta koje su ukrštanjima razvili odgajivači. Neke su veoma česte i brojne, a neke su prava retkost i njihova cena često dostiže astronomske iznose.