PUTOVANJA

 

Svalbard - carstvo polarnih medveda

pripremila: Sanja Jović

Svalbard je grupa ostrva pod veličanstvenim polarnim nebom koja se nalazi izmedu 71. i 81. stepena severne geografske širine, 900 kilometara severno od obale Norveške, kojoj inače pripada. Okružena je Barencovim i Grenlandskim morem sa južne strane i Arktikom sa severne strane, a severni deo arhipelaga se nalazi u samom polarnom krugu. 63 000 kvadratnih kilometara ostrva arktičkog prostranstva, fjordova i glečera čine egzotičnu i veličanstvenu turističku destinaciju. Na najvećem ostrvu Špicbergenu nalazi se nekoliko malih gradova od kojih najveći ima oko 1 200 stanovnika. Ipak, neobično bogata i živa istorija ovih predela, zajedno sa izuzetnim doživljajima koje nudi arktičko podneblje i odličnom turističkom ponudom već decenijama čine ovaj "biser Arktika" izrazito privlačnim za turiste iz celog sveta, pa ih godišnje bude i više od 40 000. A ono što Svalbard nudi posetiocima zaista je jedinstveno i neponovljivo.
Za većinu posetilaca Svalbarda arktička svetlost (aurora borealis) i polarne noći su najimpresivniji doživljaji. Period "polarnih noći", odnosno period neprestane obdanice, traje od sredine aprila do sredine avgusta svake godine, dok je od kraja oktobra do sredine februara period stalne noći, kada se Sunce uopšte ne pojavljuje iznad horizonta. Flora i fauna su posebne, netaknute i krhke lepote, iako nastanjuju područja dosta surovih klimatskih uslova, pa su strogo zaštićeni zakonima - može se reći da je ceo Svalbard zapravo jedan veliki nacionalni park! Vegetacija, iako prekriva svega 7 % ukupne površine Svalbarda, obuhvata preko 100 retkih i neobičnih biljnih vrsta koje su se prilagodile tamošnjim uslovima, a populacija ptica i polarnih sisara (polarnih medveda, lisica, irvasa, foka, morskih krava i dr.) izuzetno je brojna.

Svalbard ima relativno blagu klimu s obzirom na njegov geografski položaj. Prosečna temperatura leti je oko 6 °C, a zimi oko - 14 °C. Sa dosta padavina i sunčanih dana, Svalbard se često opisuje kao "arktička oaza". Zima počinje krajem oktobra, kada Sunce baca svoje poslednje zrake na Svalbard koji nedugo zatim tone u period stalnih noći. Ipak, kada je vedro vreme, Mesec reflektuje dovoljno svetlosti da zraci obasjaju nepreglednu belinu kao u kasni sumrak, a na nebu se pojavljuju čudesne igre svetlosti - aurore borealis stvarajući svojevrstan vatromet boja i jedan od najlepših prirodnih fenomena. Februar je vreme kada se Sunce ponovo vraća na Svalbard - dnevna svetlost je ružičasta i meka, stanovništvo i prirodni svet se polako bude i aktiviraju. To je vreme kada se slavi povratak Sunca i života u ove predele i kada se održavaju brojne sportske i kulturne svečanosti i manifestacije, ekskurzije i istraživačke ture - "Svalbard ski maraton", brojna sportska takmičenja u zatvorenoj hali, "Sunčani festival", "Polarni džez", slikarska kolonija, mnogo izložbi, koncerata, revija i aktivnosti na otvorenom. Posebna kulturna znamenitost je muzej Svalbarda koji pruža uvid u celokupnu istoriju ovog arhipelaga od njegovog otkrića, pa sve do današnjih dana.

Smeštaj turista je raznolik - od igloa i lovačkih brvnara specijalno preuređenih za turiste, do udobnih kućica i hotela visokog ranga. Restorani nude raznovrsna jela arktičke i internacionalnih kuhinja, a sav šoping je oslobođen poreza. Najzanimljivije su aktivnosti koje su na raspolaganju turistima - počev od tura brodovima oko ostrva, pešačkih i ski tura, preko vožnji sankama koje vuku polarni psi, jahanja konja, posete naseljima ovdašnjih žitelja, do vađenja fosila starih milionima godina, vožnje kajacima oko velikih santi leda, ronjenja u arktičkim vodama i istraživanja unutrašnjosti glečera i podzemnih pećina. Najtraženiji su obilasci ostrva na skijama i ture skijaškog trčanja, ali i vožnja snoumobilima i sedmodnevna kampovanja u planinama. Mogućnosti su izuzetno brojne, a sve je više nego dobro organizovano i pod budnim okom i pažnjom specijalno obučenih ekipa vodiča.