SVEMIR

 

Erupcije na Suncu

priredila: Sanja Jović

Snažna erupcija, trideset puta veća od prečnika Zemlje, dogodila se nedavno na Suncu i predstavlja samo jednu u nizu ogromnih erupcija koje se događaju na površini naše zvezde. Ovaj snimak načinio je uređaj SOHO i ovekovečio ogroman izliv vrelih gasova prikazan kao vatrena "noga" u donjem levom uglu. Erupcije koje su usledile bile su još veće i kompleksnijeg izgleda.

Vatrena "noga" Sunca

Vatrena "noga", odnosno eruptivna prominencija kako je nazivaju astronomi, predstavlja zapravo petlju magnetskih polja u koju se uhvatila velika količina vrelog gasa. Kako ta prominencija postaje nestabilna, probija u područje oko Sunca i zatim se čini da nestaje.

Kada su solarne erupcije usmerene u pravcu Zemlje, one značajno utiču na njenu magnetosferu, menjajući jačinu, intenzitet i smer delovanja Zemljinog magnetnog zračenja što ometa prenos radio-signala, funkcionisanje elektromagnetnih uređaja i drugo. Ova erupcija nije bila okrenuta ka našoj planeti, ali se očekuje da će u narednom periodu, do kraja leta, Sunčeva aktivnost biti i do 8 puta veća od uobičajene, što nije neobično za period letnjih meseci u poslednjih nekoliko godina, te da će biti i erupcija koje će biti usmerene u pravcu Zemlje.