ZANIMLJIVOSTI

SVEMIR

 

Lajka (1954 - 03.11.1957)
(piše: Dragan Musulin)

Lajka isprobava opremuLajka je spremna za let

Pas Lajka (1954 - 3. novembar 1957.) je prvo živo biće poslato u Zemljinu orbitu i ujedno prva žrtva svemirskih istraživanja. Sputnjik 2 (znači: „Satelit 2“) je lansiran u svemir 3. novembra 1957. godine u 5 časova ujutra po moskovskom vremenu. Od početka se znalo da je Lajka žrtvovana jer Sputnjik 2 nije bio konstruisan da se vrati na Zemlju.

Lajka je bila pas lutalica, mešanac, težak oko šest kilograma i star oko tri godine. Pokupili su je sa ulica Moskve godinu dana pre njenog puta u kosmos. Osoblje misije Sputnjika 2  dalo joj je nekoliko imena i nadimaka, među kojima Kudrijavka (Kudrava), Žučka (Bubica) i Limončik (Limunčić). Na kraju je prihvaćeno ime  Lajka, rusko ime za nekoliko psećih rasa (doslovno znači lajavac).Lajka je izabrana između tri trenirana psa za putnika sovjetske svemirske letelice Sputnjik 2.

Sovjetska razglednica sa likom LajkeSpomenik Lajki u Moskvi

 

Pre lansiranja, jedan od naučnika odveo je Lajku kući da se igra s njegovom decom. Mnogo kasnije učesnik svemirskog poduhvata dr. Vladimir Jazdovski napisaće u svojoj knjizi o medicini u svemiru i ovo “Želeo sam da uradim nešto lepo za nju: Ostalo joj je još tako malo vremena da živi“.

Poštanska marka MađarskePoštanska marka Poljske

Lajka je uginula pet do sedam sati nakon lansiranja usled prevelike toplote i stresa, verovatno zbog kvara u kontrolnom sistemu za regulisanje temperature u letilici koji je nastao prilikom odvajanja satelita od rakete nosača. Sputnjik 2, s telom Lajke, u toku narednih 158 dana obišao je Zemlju 2.570 puta. Sagoreo je prilikom ulaska u atmosferu Zemlje 14. aprila 1958. godine.

Lajkin let dokazao je da živi organizam  može preživeti lansiranje u orbitu i podneti bestežinsko stanje. Njena sudbina pokrenula je rasprave širom sveta o zloupotrebi životinja u naučne svrhe.

U Moskvi je Lajkin pionirski let u svemir obeležen spomenikom koji predstavlja psa koji stoji na vrhu rakete. Lajkin lik ovekovečen je na nekoliko poštanskih maraka različitih zemalja i u brojnim književnim delima.

Poštanska marka MongolijePoštanska marka Rumunije