UMETNOST

 

Opera "Ivica i Marica"

 

Snimak scene iz opere "Ivica i Marica" u Berlinskom pozorištu

"Živeo jednom pred nekom velikom šumom neki siromašni drvoseča sa svojom ženom i svoje dvoje dece; dečak se zvao Ivica, a devojčica Marica..." Ovako počinje nezaboravna bajka braće Grim "Ivica i Marica". Nemački kompozitor Engelbert Humperding komponovao je 1893. godine operu za decu prema ovoj bajci. U istoriji muzike Humperding (1854-1921) ostaće upamćen upravo po "Ivici i Marici", ali i kao suparnik čuvenog kompozitora Riharda Vagnera. Humperding je studirao muziku u Kelnu i Minhenu, a tokom svog plodotvornog života bavio se i pisanjem muzike, muzičkim izdavaštvom, bio je muzički kritičar i profesor konzervatorijuma u Kelnu i Berlinu.

Ipak, međunarodnu slavu Humperding je stekao upravo svojom operom "Ivica i Marica". Reč je o delu koje je ispunjeno ljupkom muzikom, melodikom bliskom narodnoj pesmi. Opera za decu "Ivica i Marica" odigrala je značajnu ulogu u razvoju nemačke muzike: donela je duh jednostavne i iskrene umetnosti, a svojom svežinom označila je prekretnicu i put kojim su krenuli mnogi nemački kompozitori posle Humperdinga.

Ova opera se nalazi i na redovnom repertoaru Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i bila je jedna od najuspešnijih operskih predstava u protekloj pozorišnoj sezoni.