ZANIMLJIVOSTI

 

DA LI STE ZNALI?

Lopta - igračka za sva vremena

(pripremio: Dragan Musulin)

 

Aleksandar Vuk

Jednogodišnji Aleksandar Vuk iz Beograda ljubopitljivo gleda svoju novu igračku. Lopta u njegovim rukama doneće mu mnogo radosti i zadovoljstva. Buduće igre s njom doprineće njegovom fizičkom razvoju i dobroj koordinaciji pokreta. Lopta je najpoželjniji dečiji rekvizit za igru. Možda i zato što može da posluži za više različitih sportskih i dečijih igara.

Arheološki nalazi iz 1600. godine pre naše ere svedoče da je narod Maja još u ta davna vremena koristio gumene lopte. Španski osvajači bili su iznenađeni kad su kod Asteka videli kako gumene lopte odskaču. Mislili su da su lopte začarane zlim duhovima. Prvi pisani spomenici koji potvrđuju postojanje lopte potiču iz vremena dinastije Hou u Kini, koja je vladala do 255. godine pre nove ere. Iz tog vremena spominje se igra loptom za koju se predpostavlja se da je bila jajastog oblika i ipunjena krznom životinje.

Tokom razvoja čovečanstva nastao je niz popularnih igara loptom, bilo da je ona veća ili manja, okrugla ili jajolika: fudbal, košarka, vaterpolo, odbojka, rukomet, tenis, ragbi...
Tu su i brojne dečije igre loptom kao što je, na primer, „između dve vatre“.

 

 

Slika je objavljena uz saglasnost roditelja.