ZANIMLJIVOSTI

 

 

Prizivanje sreće u Novogodišnjoj noći

priredio: Dragan Musulin

 

Začetak proslave Nove godine datira od pre 4.000 godina iz Egipta i Vavilona. Egipćani su je slavili u septembru, a Vavilonci u martu najavljujući tako novi ciklus setve i žetve. Prvi januar kao datum proslave ulaska u novu godinu ustanovio je rimski imperator Julije Cezar 46. godine pre nove ere, uvođenjem svog kalendara. Januar je dobio naziv po bogu Janusu, koji je imao dve glave. Jedna je gledala napred, druga nazad, simbolišući na taj način razlaz između starog i novog.
Grci su u novogodišnjoj povorci nosili bebu u košari kao simbol plodnosti. Germani su verovali da na jelki živi šumski bog, pa su stari ratnici u novogodišnjoj noći odlazili u šumu da ga umilostive. Kasnije su jelke nosili kućama i tako je jelka tokom vremena postala simbol Nove godine.
Lunarnu novu godinu, koja je promenljivog datuma i slavi se na dan mladog meseca u februaru, obeležavaju u Kini, Japanu, Indiji i Vijetnamu, ali proslavljaju i solarnu. U Iranu se početak nove godine računa prema persijskom kalendaru, u kojem je nulta godina 632. Nazivaju je Noruz ili novi dan. U južnoj Indiji Tamili je slave trodnevnim festivalom Pongal u vreme zimskog solsticija.
Kinezi je slave nekoliko nedelja, od kraja januara do 19. februara. U Kini kuće ukrašavaju crvenim lampionima i plakatima čije poruke ispisane zlatnim znakovima upućuju na proleće, bogatstvo, dug život i sreću. U ponoć se otvore sva vrata i prozori na kući da bi kroz njih mogla da ode stara godina i uđe nova.
Japanci na ulazna vrata kuće kače sveti konopac od slame pirinča koji sprečava ulaz zlim duhovima. Vrata se ukrašavaju papratima, pomorandžama i jastozima, koji simbolizuju bogatstvo, prosperitet i dugovečnost. Tradicionalna zabava je igra pernatom lopticom i “utagaruta” - igra kartama, u kojoj se slažu stihovi stotinu pesama.
U Indiji sreća se priziva nošenjem roze, crvenog, purpurnog i belog cveća, dok žene više vole žuto, boju proleća. Indusi pored kreveta ostavljaju amajlije kako bi prvog jutra nove godine ugledali nešto lepo i da bi u nju ušli trezveni i širom otvorenih očiju. Kanađani uživaju u tradicionalnom zimskom kupanju ljudi svih uzrasta. U evropskoj tradiciji postoji verovanje da nošenje crvenog donjeg veša u novogodišnjoj noći donosi sreću u ljubavi u sledećoj godini. Južnoamerikanci su ubeđeni da će im tu sreću doneti donji veš žute boje.