ZANIMLJIVOSTI

 

Zvrk

priredio: Dragan Musulin

 

Sajt na kojem se nalazite je jedan poseban i omiljen ZVRK. Ali nije usamljen. U Zemunu radi vrtić “Zvrk”.Na Voždovcu u Beogradu postoji palačinkarnica tog imena a “Zvrk” je omiljena humorističko – satirična emisija na Radiju Republike Srpske. U Velikoj Gorici u Hrvatskoj aktivan je dečiji hor “Zvrk” a u toj susednoj državi izlazi i časopis za decu “Zvrk”.

Zvrk je jedna od dosta reči u našem jeziku koja se sastoji isključivo od suglasnika. Na prvi pogled onima koji ne poznaju naš jezik izgleda kao neizgovorljiva reč. Množina te reči glasi zvrkovi a peti padež jednine je zvrku. Sinonim za nju je reč čigra koja se danas češće upotrebljava. Zvrkom ili čigrom igrala su se deca još u starom Egiptu. Zvrk je takođe i jedna vrsta puža.

U jednom intervjuu naš poznati fudbaler Mateja Kežman je izjavio “Uvek sam bio "zvrk". Bio sam u stanju da kao klinac igram fudbal bukvalno 12 sati bez prekida. Ceo dan. Takav sam i dan-danas.”

Kada se za nekoga u figurativnom smislu kaže “pravi je zvrk” misli se na to da je okretan, nemiran, živahan i u stalnom pokretu.