Priroda - događaji

 

PUTOVANЈE SA DARVINOM
izložba u Prirodnjačkom muzeju povodom 199-e godišnjice
rođenja Čarlsa Darvina

priredio: Boris Ivančević
kustos Prirodnjačkog muzeja

 

Prirodnjački muzej je ove godine, kao i mnogi drugi muzeji u svetu, obeležio 199 godina od rođenja Čarlsa Darvina. Otvorena je izložba posvećena evoluciji, a održano je i prvo predavanje u seriji „Putopisnih večeri“ o putovanju na arhipelag Galapagos.

Darvin
Čarls Darvin

Prirodnjački muzej je12. februara 2008. otvario izložbu, upravo na dan kada se navršava 199 godina od rođenja Čarlsa Darvina (1809-1882) naučnika koji je možda najviše uticao na način razmišljanja čovečanstva u dvadesetom veku. On je otpočeo novu eru ljudske kulture i otvorio poslednje poglavlje revolucije koju je pokrenuo Kopernik. Posledice koje je izazvala njegova Teorija o poreklu živih vrsta su potpuno izmenile naš pogled na svet.

 
dve veoma neobične životinje, kljunar, sisar koji se razmnožava jajima i ptica kivi


tukan

Upravo na putovanju brodom Bigl koje je trajalo pet godina, Darvin je sakupio znanja i stekao uvid u raznovrsnost i varijabilnost živih bića. Ključna tačka za ideje o evoluciji bila su ostrva Galapagos i njihova veoma neobična priroda. Tada su zamisli o evoluciji i prirodnom odabiranju zaprepastile mnoge ljude - a neki su još i u naše vreme zaprepašćeni. Ipak, danas prihvatamo da je evolucija činjenica, a ne teorija. Dokaz je svekolika lepota i raznovrsnost biološkog sveta. Nešto od te raznovrsnosti Prirodnjački muzej izlaže na ovoj izložbi, ali to nije izložba o Darvinu niti izložba o evoluciji. Na njoj ćemo možda samo zaviriti u dnevnik putovanja evolucije i možda naslutiti kuda putuje ljudska vrsta. Jer zakoni evolucije su neumitni, i vrste koje se ne prilagode nestaju. To važi i za nas.

kli-kli
KLI - KLI i morska iguana

Putnici

Prvi gosti na Putopisnim večerima u Prirodnjačkom muzeju, sa pričom o arhipelagu Galapagos, bili su Jelena i Srboljub Kojadinović. Oni su na malom jedrenjaku Kli-kli oplovili Zemlju i autori su tri putopisne knjige sa ove duge plovidbe. Ekosistem i živi svet Galapagosa je jedinstven. Iako se nalaze na ekvatoru, na ovim ostrvima žive pingvini, ali i jedine morske iguane, što je samo delić njihove nesvakidašnje prirode i neobične faune. Ovde je začeta Darvinova ideja o evoluciji živih bića koja je izmenila svet kakav je do tada postojao. Brod Bigl sa Darvinom i Kli-kli su plovili istim vodama. Dok je Darvin tražio odgovor na pitanje “Odakle dolazimo”, danas priče sa putovanja Kli-Klija mogu ukazati na to “Kuda idemo”. Živi svet Galapagosa je ugrožen zbog promena klime, zagađenja i turizma. Ipak, još uvek je privilegija posetiti to jedinstveno mesto.

 
Interesovanje publike je bilo veliko! Nažalost, usled malog prostora u muzeju,
nisu svi zainteresovani mogli prisustvovati zanimljivom predavanju i projekciji filma
o putovanju brodom KLI - KLI

Izložba je otvorena od 12. februara - 19. marta 2008.
Galerija Prirodnjačkog muzeja Mali Kalemegdan 5,
Beograd Tel: 011 32 84 317