ZANIMLJIVOSTI

22. maj, Dan zaštite biodiverziteta na Zemlji

priredila: Dragana Miličić

 

Ujedinjene nacije su proglasile ovaj datum međunarodnim Danom zaštite biološke raznovrsnosti (biodiverziteta).

Nedavno je objavljeno da su klimatske promene, koje su pogodile našu planetu krajem prošlog veka, direktno dovele do nestajanja pojedinih vrsta organizama. Procenjeno je da će do 2100. godine ove klimatske promene dovesti do do povećanja temperatute na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. To su ogromne i brze promene koje mogu dovesti do promena u rastu i razmnožavanju, kao i u rasprostranjenosti pojedinih organizama. Mnoga živa bića neće imati vremena da se tako brzo prilagode novim uslovima i seliće se ka područjima koja su povoljnija za život. Na žalost, naučnici procenjuju da bi ove nepredvidive promene mogle dovesti do izumiranja čak 1 milion vrsta!

Dobra je vest, međutim, da trenutna raznovrsnost živih bića može umanjiti efekte klimatskih promena na ljude i životnu sredinu. Zbog toga je veoma važno sačuvati postojeću raznovrsnost živog sveta na našoj planeti. Mnogi su se već uključili u ovu akciju širom sveta, pod sloganom

BUDI HEROJ ZA BOLJI SVET!

Uključi se i ti, budi heroj za bolji svet!
Ukoliko želiš da saznaš šta o zaštiti biodiverziteta misle neke poznate ličnosti, koje su se već uključile u ovu akciju, klikni OVDE.