Događaji


Citron FEST

priredila: Dragana Miličić

 

Danas putujemo na jedan neobičan festival koji se svake godine održava u slavu jednog neobičnog junaka – Njegovog veličanstva vitamina C!

Kako radi vitamin C?

Vitamin C spada u grupu vitamina koji se lako rastvaraju u vodi. Kada je naše telo napadnuto, on stupa u akciju. Deluje tako što telu pomaže da se lakše izbori sa bolešću. On, dakle, poboljšava imuni sistem našeg organizma.

Zašto je važan vitamin C?

Interesantno je znati da većina životinja može da u svom telu proizvede ovaj vitamin. Izuzetak su primati (gde spada i čovek), kao i jedna vrsta svinja. Oni moraju da svakoga dana unose ovaj vitamin preko hrane.

Vitamin C štiti druge vitamine u telu, a može i da ublaži simptome gripa i prehlade.
Vitamin C takođe pomaže i da ne dođe do malokrvnosti (anemije), a malo ko zna da on učestvuje i u izgradnji kolagena, vezivne materije koja se nalazi u koži, tetivama, kostima, zubima...
Dugotrajniji nedostatak ovog vitamina izaziva bolest skorbut.


Oprez sa vitaminom C!

Ali, kao i sa drugim materijama koje moramo da unosimo u telo, i sa vitaminom C treba biti oprezan. Treba ga unositi svakog dana po malo. Višak ovog vitamina izbacuje se preko mokraće. Ali, ne sme se unositi ni veoma velika količina ovog vitamina, jer tada može biti štetan.
Zato je vitamin C najbolje unositi preko svežih namirnica, jer u njima su svi vitamini sadržani u najboljoj meri. To su pre svega limun, pomorandža, grejpfrut, ali i mnoge vrste povrća.