ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- GRADOVI -

(priredio: Predrag Grozdanić)

 

Senta je jedno od najstarijih naselja u Vojvodini i prostire se uz samu desnu obalu reke Tise. Na teritoriji opštine nalaze se i seoska naselja: Bogaraš, Gornji Breg, Kevi i Tornjoš. Površina opštine Senta je 293 kv. km sa 28767 stanovnika (1991).

Na osnovu arheoloških otkrića i istorijskih izvora utvrđeno je da su teritorija grada i okolina bili naseljeni još od davnina. U pisanim istorijskim dokumentima prvi put se spominje 1216. godine u povelji mađarskog kralja Andrija II, a oblici reči portus zyntha, zenderev i zyntharew upućuju na geografski položaj naselja - prelaz preko reke. Krajem IX veka područje desne obale Tise (od Čongrada do Bečeja) pripadao je aristokratiji Sente - Mogač, pa otud istoričari objašnjavaju poreklo imena naselja. Ono je tokom XIV veka bilo u posedu crkvenog feudalca, budimskog kaptola i od tada počinje mirniji razvoj naselja koje 1506. godine poveljom kralja Vladislava II dobiva privilegije slobodnog kraljevskog grada.

Grad je ustanovio i svoje simbole - grb (ključ, riba, pšenični klas) i zastavu (plave i žute boje) koji simbolišu položaj i privrednu delatnost - ribolov i uzgoj žitarica. Kao slobodni grad Senta brzo ekonomski jača. Uz zemljoradnju razvija se zanatstvo i trgovina a omladina školuje u raznim kulturnim centrima Evrope. Zbog rivalstva u položaju Senta je dolazila u sukob sa Segedinom. U Senti su se rodili: Jovan Đorđević (kulturni i javni radnik), Jovan Muškatirović(prosvetitelj), Đula Dudaš (pisac prve monografije o Senti), Stevan Sremac (pisac i akademik) i Matija Bećković (savremeni istaknuti pesnik). Za Sentu je vezano i ime Stevana Raičkovića, takođe istaknutog savremenog pesnika.