ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- GRADOVI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Sombor

Kanalska mreža, duga 200 kilometara, predstavlja osnovu dobrog ratarenja i navodnjavanja, a Dunav i kanali čine jedinstven sistem saobraćajnica i nepresušno prirodno bogatstvo za lovce i ribolovce. Na levoj obali Dunava, od državne granice prema Mađarskoj, pa do apatinskog revira, pod šumama se nalazi blizu 10 hiljada hektara. Radi očuvanja autohtone vegetacije, pojedine manje šumske povrsine su zaštićene kao prirodni rezervati.

Površina od 25 kvadratnih kilometara pod tekućim i stajaćim vodama obiluje ribom. Ovde su ulovljeni primerci soma teški i do 50 kilograma, odnosno dugi oko 2 metra. Posebnu draž za ribolovce predstavljaju mrtvaje: "Mrtva Baracka", deo starog dunavskog korita kod Bačkog Monostora, "Sarkanjos" nedaleko od Kupusine... Ove vode su okružene šumom, često stoletnim stablima, što predstavlja poseban kvalitet i upotpunjuje doživljaj u bačkoj ravnici. 

U severozapadnom delu pitome bačke ravnice, na površini od 1.178 kvadratnih kilometara, nalazi se opština Sombor, s jednim gradskim i 15 seoskih naselja. U njoj živi blizu 100.000 stanovnika.

Kažu da je jedan grad voljen onoliko koliko je o njemu pesama ispevano. Ako je po tome suditi, onda je Sombor zaista grad koji se voli, koji ima svoje lice, dušu i aromu, grad u kojem se rado živi i iz kojeg se teška srca odlazi.

U Somboru, i u petnaestak prigradskih, takozvanih, salaških naselja koja mu gravitiraju, živi pedesetak hiljada stanovnika. Godinama uz njegovo ime stoji epitet najzelenijeg grada u zemlji, čime se njegovi žitelji i te kako ponose. Ali, kako jednom prilikom zapisa nadahnuto pesničko pero, nije im svejedno što novi deo grada, urbano naselje Nova Selenca, nije kao ono staro jezgro u ramu od ulica - četiri venca s imenima četvorice srpskih vojvoda. To je razlog što se ovde pod pojmom grad podrazumeva samo ono što je u zagrljaju nasleđa iz vremena kada je kućna fasada bila i te kako važna da se pokaže pravo, imućno i stabilno lice domaćina.

Putnik namernik je u svojoj beležnici, osim ostalog, zapisao i ovo:
"Onome ko više voli ravnicu od planina, Sombor će se izuzetno dopasti. Sa sve četiri strane ima otvorene ulaze u široke i prijateljske ulice. Da je klima zdrava, najbolje svedoči podatak što mnogi žitelji, oba pola, dožive i do sto godina. Voda za piće je prijatna, narod neobično voli vino, meso je dobro i ima ga dovoljno, povrćem, zelenjem i ribom, mlekom, sirom i drugim potrepštinama Somborci se snabdevaju na svojoj pijaci..."