ISTORIJA

Carska Rusija

(priredila: Sanja Jović)

 

Više od 200 godina Rusija je bila deo velikog Mongolskog carstva. Međutim, u 15. veku, Maskovij (mali deo Rusije koji obuhvata i Moskvu) ojačao je dovoljno da bi se suprotstavio mongolskoj "zlatnoj hordi". Tadašnji princ ove regije, Ivan III Veliki (1440-1505), odbio je da plati dažbine Mongolima, ustanovio je temelje buduće države, a simbol budućeg grba (dvoglavog orla) preuzeo od starih Rimljana.

Crkva Sv. Bazila, najpoznatija moskovska i ruska crkva, sagrađena je 1552. u slavu oslobođenja od Mongola. Nalazi se i danas na Crvenom trgu, u blizini Kremlja, u centru Moskve

Njegov naslednik i unuk, Ivan IV (1530-1584), još više je proširio teritoriju ove regije. Njegov nadimak, Ivan Grozni, svedoči da je vladao veoma oštro i da nije bio omiljeni vladar među svojim podanicima. On je bio prvi car sve Rusije (svih ruskih oblasti), krunisan 1547. i kao vladar je bio nepredvidljiv i okrutan. U napadu besa 1581. godine ubio je svog najstarijeg sina, a prema svojim rivalima se nemilosrdno ponašao. I pored takvog ponašanja i ludila u poznijim godinama, Ivan Grozni nije bio ništa nemilosrdniji od ostalih vladara tog doba.