ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

(priredio: Predrag Grozdanić)


Katedrala Svetog Tripuna

(Crna Gora)

Katedrala Sv. Tripuna je najznačajniji spomenik srednjovjekovnog Kotora. Podignuta je 1166. godine na mestu na kome je početkom IX veka bila izgrađena manja preromanička crkva posvećena istom svetitelju. Katedrala je građena u duhu romanike kao trobrodna bazilika sa tri polukružne apside na istočnoj strani, kupolom nad centralnim travejem i sa dva visoka zvonika prislonjena uz zapadnu fasadu.

U razornim zemljotresima u XVI veku katedrala je pretrpela znatna oštećenja. U obnovi koja je usledila u periodu između 1584. i 1613. godine, unutrašnjost je dobila renesansno-barokni izgled, a tada je uklonjena i kupola. U zemljotresu 1667. godine srušeni su romanički zvonici koji su, zajedno sa zapadnim delom građevine, obnovljeni u baroknom stilu. Treća velika obnova katedrale izvedena je u novije vreme, između 1892. i 1908. godine. I konačno, u poslednjoj obnovi koja je usledila nakon još jednog razornog zemljotresa 1979. godine i koja je još uvek u toku, određenim elementima katedrale se vraćaju prvobitni izgledi.

Unutrašnjost katedrale je bila oslikana freskama u prvoj polovini XIV veka, od kojih su se sačuvali samo manji fragmenti u apsidi i na temenima lukova između brodova.

Katedrala poseduje vredne primerke mobilijara i umetničkih dela. Posebno se ističe visoki ciborijum iz druge polovine XIV veka, gotičke skulpture, četiri mermerna oltara iz XVIII veka i srebrna pozlaćena pala, remek delo srednjovekovnog kotorskog zlatarstva.

U riznici katedrale čuvaju se vredni primerci štafelajnog slikarstva, brojne relikvije i votivni predmeti, dela kotorskih zlatara, koja su nastajala u rasponu od XV do XX veka.