ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Praskvica
(Crna Gora)

Ovaj manastir je smešten na brdu iznad Miločera i Svetog Stefana. Ime je dobio po obližnjem izvoru čija voda miriše na breskve, koje ovde narod zove i praske. Manastir je bio duhovni i politički centar Paštrovića, a njegovo osnivanje tradicija povezuje sa XI vekom.

Glavna manastirska crkva Sv. Nikole je iz XV. veka, o čemu svedoči povelja zetskog vladara Balše III. Na njenim ostacima u XIX v. je podignuta prostranija građevina, koja u sebi nosi ostatke freskopisa stare crkve.

Druga manastirska crkva je smeštena na brežuljku i posvećena je Sv. Trojici a potiče iz XVII veka. Njena najveća umetnička vrednost je freskoslikarstvo, koje je radio zograf Radul i pozlaćeni ikonostas Dimitrija Daskala iz XVII veka. U sklopu manastirskog kompleksa je i konak i nekadašnja škola u kojoj su svojevremeno monasi opismenjavali paštrovačku decu.

Crkve raspolažu izuzetnim znamenitostima: ikonama, starim rukopisima i dokumentima. Tu se čuva i rukopisno Jevanđelje okovano srebrnim koricama, koje je, prema predanju, Paštrovićima 1600. godine poklonio crnogorski vladika Danilo.
Veoma atraktivan za posetioce je i veliki kameni sto za kojim je decenijama zasedao i paštrovački sud zvani "bankada".