ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Sveti Pantelejmon

Neposredno pre Dafnea nalazi se ruski manastir Svetog Pantelejmona. On slavi slavu Svetog Pantelejmona 27. Jula. Idući prema Kareji na pola sata hoda leži stari manastir Paliomonastero koji pripada Svetom Pantelejmonu od 1765. godine.

Na ovom mestu prvobitno je bio izgrađen Thessalonikeos manastir (Solunski manastir), ali je on kasnije napušten. Iz tog razloga, u toku XII veka , "Glavni" Svete Gore (u zajednici manastira) sa svojim sledbenicima, ponudio je napušteni manastir Xelurgu manastiru koji je bio ruski manastir i danas se zove Vogodoritsa (Bogorodica). Monasi Xelurgu manastira su prešli u napušteni manastir i Xelurgu je postao skit (1168). U toku XIII veka je izgoreo sa svim dokumentima koji su tu čuvani. Iz toga razloga Andronicos Paleologos (1282-1328) osigurao je manastirsku zemlju svojim zlatnim pečatom. Sledećih 100 godina bio je pod zaštitom srpskih kraljeva. Od 1314 se zove Sveti Pantelejmon ruski.

Paleologos dinastija i srpski kraljevi su kasnije donirali manastir raznim dragim kamenjem i zemljom. Po hijerarhiji on je na petom mestu. Manastir je imao veliki broj ruskih monaha od 1497 - 1552 godine je privremeno zatvoren, ali je kasnije ponovo otvoren , sa samo nekoliko monaha. U XVII veku je bio u navećem padu, imao je samo dva ruska i dva bugarska monaha. U XVIII veku je bio okupiran od strane Grka. Kasnije su monasi napustili ovaj manastir i došli blizu mora gde je Jerisu Kristiforos izgradio malu crkvu u čast Hristovog vaskrsnuća. Tu su izgradili novi manastir koji je nazvan Rusiko (ruski).

Manastirska zdanja su se brzo umnožila uz pomoc kralja Scarlatosa Kallimachija i zaštitom patrijarha Gregorija petog. 1839 ruski monasi su počeli da dolaze i nesto kanije manastir je imao oko 2000 monaha.
Glavni hram je izgrađen u periodu 1812 - 1820. Ima 35 kapela, među kojima se nalaze hram Skepis Theotokou (theotoke -bogorodica na grckom) (Sveti zastitnik, Devica Marija), hram Aleksandra Niefskog (1852) i jedan Svetog Mitrofana .

Oltar je izgrađen 1890 i prima 800 - 1000 monaha. Zvonik sadrži zvono drugo po velicini u celom svetu. Veliko je 8.71m, i poluprecnik mu je od 2.71 metar. Potrebno je dva monaha da pokrenu njegovih 13 tona. Osim toga, dva druga monaha zvone u ritmu sa drugih 32 zvona. Po pričama monaha iz Hilandara, kada zvone u Pantelejmonu velikim zvonom, njegova zvonjava se čuje čak i u Hilandaru (koji je udaljen desetinama kilometara).

Biblioteka sadrzi 1064 rukom pisanih dokumenata po koži i papiru, i 25000 Grčkih i Slovenskih štampanih. Blago sadrži deo časnog krsta (svetog krsta, onog na kome je razapet Isus), minijaturne ikone, svete odežde, mošti svetaca, nekoliko liturgijskih objekata od zlata i srebra, ikone ukrašene dragim kamenjem, krstove itd.