ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Ajdanovac

(podno Jastrepca, u blizini Blaca)

Ne zna se pouzdano čija je ovo zadužbina ali sudeći po ploči na zapadnom zidu koja govori o istorijatu manastira, ktitor bi mogao biti neko od Nemanjića. Nastanak manastira je vremenski najbliži vladavini kralja Milutina. Manastir je dugo bio pust, a obnovljen je 1887. godine. Bugari su ga poharali i zapalili 1916., a već 1919. obnovljen je i podignuti su novi konaci. Do 1936. bio je parohijska crkva.

Najstarije sačuvane freske potiču iz 1942. Odlikuju se dobrim crtežom i bogatim koloritom. Veći deo živopisa, pre svega u naosu, je iz XVII veka. Ikonostas je iz doba obnove, za vreme kralja Milana. Ocenjuje se kao skromno delo u neoklasicističkom stilu.

Oko crkve ima više grobnih mesta uglednih ljudi ovog kraja iz prošlog i početka ovog veka. Od vrednijih predmeta u samoj crkvi sačuvano je nekoliko bogoslužbenih knjiga iz XVIII. i XIX veka, jedno filigransko kandilo na ikonostasu iz XVIII veka i nekoliko ikona na platnu iz XIX. veka koje vise na zidovima.
sadašnji izgled manastira
natpis ispred zgrade manastira
Zahvaljujemo se ocu Lukijanu, igumanu manastira Ajdanovac čijom ljubaznošću smo dobili dodatne informacije i potonje dve fotografije manastira.