ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Crna reka
(Kosovo)

Manastir Crna reka nalazi se na tromeđi između Kosovske Mitrovice, Rožaja i Novog Pazara, u ataru sela Ribariće. Udaljen je od Ribarića oko dobar sat pešačkog hoda ili 15-ak minuta kolima. Podignut u pećini kanjona Crne Reke na obroncima Mokre Gore, manastir je jedinstvena arhitektonska celina u našoj zemlji, pa i šire.

Manastir je monaška isposnica usred planina Južne Srbije, smeštena u klisuri Crne Reke. Potiče iz trinaestog veka kada je sagrađena jedna omanja crkva u jednoj velikoj pećini iznad korita Crne Reke. Uskoro su monasi sazidali svoje ćelije oko crkve, ozidali pećinu i podigi mali drveni pokrtni most preko suvog korita reke. U petnaestom veku u manastiru je živeo čuveni podvižnik Sv.Joanikije sa svojim monasima. Svetitelj je kasnije prešao u područje Drenice gde se danas nalazi manastir Devič. Crne Reka je bila dugo vremena napuštena. Tek 1979. godine današnji Episkop raško prizrenski g.Artemije nastanio se u pustom manastiru i oko sebe ubrzo okupio mlado bratstvo. Episkop Artemije je uz pomoć crnorečkih monaha postepeno obnovio i ostale muške manastire raško - prizrenske eparhije. Danas u manastiru živi osam monaha koji se bave molitvom, ikonopisom i duborezom.

I pored sve svoje izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat van svoje uže okoline. Tek danas, izgradnjom mosta na jezeru u Ribariću i popravkom prilaznog puta,manastir kao redak dragulj naše srednjovekovne kulture izlazi iz anonimnosti u kojoj tavori već punih 700 godina.