ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Đurđevi stupovi

Đurđevi stupovi

Manastir Đurđevi stupovi zadužbina je Velikog Župana Stefana Nemanje i nalazi se na šumovitom brežuljku iznad Novog Pazara. Kompleks čine crkva Sv.Georgija, trpezarija, manastirski konaci, cisterne sa ulaznom kulom. Manastir je sagrađen osamdesetih godina 12.veka. Po spoljašnjem izgledu hram je jednobrodna crkva sa trodelnim oltarskim prostorom. U prednjem delu crkve nalazile su se dve visoke kule - stlpa(stupa), što je celoj građevini davalo romanički izgled.

Freske koje su većim delom oštećene, a delom prenešene u Narodni muzej u Beogradu pripadaju tradiciji Komnena i vrlo su spretno bile uklopljene u arhitekturu hrama koja je posebno bila upečatljiva po kupoli nasađenoj na eliptičnoj osnovi. Nakon što je na ulaznu kulu dodata apsida sa istočne strane 1282-1283 ulazna kula je pretvorena u kapelu sa grobnicom Sv.Kralja Dragutina. Nakon toga kapela je oslikana slikama istorijske sadržine. Manastir je u više navrata obnavljan, a u 18.veku dograđena je i nova trpezarija i konaci. Propadanje ovog manstira počelo je u turskim vremenima i doživelo je vrhunac između dva rata u 20.veku. Arheološka istraživanja i restauratorski radovi su preduzeti između 1960. i 1982.godine u sklopu radova na kompleksu Starog Rasa i manstira Sopoćani. Zajedno sa njima je i ovaj manastir proglašen delom svetske kulturne baštine 1979.godine.

Sistematska obnova celog manastira počela je u proleće 2001.godine. Vladika Artemije je već poslao trojicu monaha u Đurđeve stupove da nadgledaju obnovu i izgradnju novih konaka. U prvoj fazi biće izgrađen konak za monahe sa kapelom. Kasnije se očekuje da će početi obnova same crkve prema postojećim projektima.