ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI NA SVETOJ GORI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Dohiar

Grčki manastir Dohiar

Ovo je grčki manastir i slavi sabor Svetog Arhanđela Mihaila - Aranđelovdan, 8.novembra. Da ne bude zabune, reč je o starom kalendaru, koji se razlikuje od današnjeg za 13 dana. Podigao ga je monah Eftimije koji je bio čuvar skladišta hrane (Dohiaris) u manastiru Lavri tokom 11. veka. Pominje se i ime Patrikiosa Nicolaosa koji je bio monah pod imenom Neophytos. On je izgleda bio nećak Eftimija. Manastir je dobio mnogo pomoći od cara Mihaela 7 Dukasa (1071-1078) i njegove majke Evdokee. U početku manastir je podignut negde oko Dafnea, ali kasnije je ponovo podignut na mestu gde je i danas, od istih osnivača. On je na 11. mestu po hijerarhiji od 25 značajnijih. Manastir je jedno vreme bio napušten zbog gusara, ali je 1578 obnovljen od strane sveštenika Georga iz Adrianopolisa i renoviran od moldavskog kralja Aleksandra i njegove žene Roksane. U isto vreme, glavni hram je podignut i islikan ikonama u kritskom stilu. U 17. i 18. veku podignuta su neka nova krila manastira.

Danas manastir ima 10 kapela i nekoliko njih ima ikone na zidovima. Oltar je podigao Ahridin arniepiskop Prokhoro i islikan ikonama 1700. godine. Biblioteka sadrži 441 rukom pisani dokument i oko 2000 štampanih, a 65 su na pergamentu.

U manastiru takođe pronalazimo stvari vezane za arhanđele Mihaila i Gavrila. U blagu postoji ikona Gorgoepikua, drvo sa svetog krsta, minijaturne ikone, objekti vezani za liturgiju, zastave, mošti 45 svetaca i drugo.