ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Draganac

Manastir Sv.Arhangela Gavrila, poznat pod imenom Draganac, prvi se put spominje u darovnici srpskog kneza Lazara 1381. godine. Rana istorija ovog manastira nije nažalost poznata. Ono što se zna, jeste da je na mestu stare srednjevekovne crkve između 1865. i 1869. godine sagrađena nova crkva posvećena Sv.Arhangelu Gavrilu.

Izgradnju crkve pomogao je izvesni knez Mihailo koji je za tu priliku uložio 100 dukata. U manastiru je ubrzo otvorena i jedna od prvih mesnih škola. Inače pred manastirom se nalazi izvor vode, poznat u narodu po svojim lekovitim svojstvima.

U posleratnom periodu u manastiru je bilo smešteno sirotište. Manastir je nakon toga zapusteo i tek odskora je u njemu ponovo obnovljen monaški život. Zahvaljujući trudu okolnog naroda rekonstruisan je stari konak.

Manastir se nalazi u istočnom delu Kosova naseljenom pretežno Srbima tako da je bez ikakvih oštećenja preživeo rat 1999. Danas u manastiru žive dvojica jeromonaha i jedan iskušenik. Manastir je centar duhovnog i misionarskog rada u ovom kraju.