ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Gospa od Škrpjela

Đurđevi stupovi

Iako nije manastir Crkva Gospe od Škrpjela ima veoma neobičnu i zanimljivu istoriju. Podignuta je 1630. godine na veštački formiranom ostrvcu ispred Perasta u Bokokotorskom zalivu. Kako legenda kaže, peraški ribari su nakon brodoloma pronašli na morskoj hridi ikonu Bogorodice sa Hristom i zavetovali se da će na tom mestu sagraditi crkvu, posvecenu ovoj ikoni Bogorodice, zaštitnice pomoraca i ribara.

Unutrašnjost crkve krasi mermerni oltar koji je 1796. godine izgradio Antonio Kapelano, vajar iz Đenove. Na njemu se nalazi čuvena ikona Gospe od Škrpjela, koju je sredinom XV veka naslikao poznati slikar Lovro Dobrićević.

Zidove i tavanicu crkve prekrivaju slike na platnu Tripa Kokolje, jednog od najpoznatijih domaćih baroknih slikara. Uradio ih je po porudžbini Andrije Zmajevića. Šezdeset i osam slika, od kojih su neke izuzetno velikih formata, čine da se crkva Gospa od Škrpjela doživljava kao svojevrsna galerija barokonog slikarstva na prostorima južnog Jadrana. Najistaknutije kompozicije su posvećene Bogorodičinom životu i nalaze se na gornjim delovima zidova i tavanici: Krunisanje Marijino, Marijina smrt i Uznesenje Bogorodice.

Između Kokoljinih slika, na laterarnim zidovima, postavljene su votivne srebrne pločice sa reljefnim prikazima bokeljskih brodova, koje je Gospa od Škrpjela, kako se po tradiciji veruje, štitila i pomagala u nepogodama.

U crkvenoj zgradi je smeštena zbirka arheoloških eksponata, slikarskih portreta brodova i predmeta umetničkih zanata i svakodnevice.