ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Sveti Vrači Kozma i Damjan

(Kosovo)

Manastir Sv. Vrača Kozme i Damjana nalazi se u selu Zočište, 5 km istočno od Orahovca, u blizini Prizrena. Ktitor manastira nije poznat, niti se tačno zna kada je on sagrađen, ali se prvi put spominje u povelji Kralja Stefana Dečanskog 1327. kojom se manastiru Hilandaru daruju određeni posedi u njegovoj blizini. Najstariji sačuvani delovi živopisa su iz XIV veka, iako je crkva i kasnije više puta živopisana. Najveće duhovno blago manastira su delovi čudotvornih moštiju Sv. besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana. Veliki je broj čudesa koja su bivala u ovoj svetinji. U manastiru su do rata živela četiri monaha koji su duhovna deca vladike Artemija. Bratija se bavila lepljenjem i plastificiranjem ikona, kao i sa misionarskim radom posebno sa decom ovoga kraja koja su inače bila najčešći posetioci ove svetinje.

U manastir su vrlo često dolazili Albanci i Romi muslimani koji su poštovali ovu svetinju i u nju često dovodili svoje bolesne da im se pročita molitva i da legnu pod mošti Sv.Kozme i Damjana. U toku rata 1998 - 1999. manastir je više puta napadan od strane terorista. U leto 1998. teroristi su zarobili celo bratstvo i dvadesetak starih ljudi koji su se sklonili u manastir od šiptarskih zuluma.

Manastir je opljačkan septembra 1999. godine. Crkva je naknadno sistematski uništena miniranjem. Danas je manastir u ruševinama.

Čudotvorne mošti Sv. Kozme i Damjana danas se čuvaju u manastiru Sopoćani i dalje pružaju isceljenje i utehu svima koji im sa verom i ljubavlju prilaze.