ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI NA SVETOJ GORI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Ksenofont

Manastir Ksenofont

Manastir Ksenofont slavi slavu Svetog Đorđa 23. aprila. Tradicija kaže da ga je sagradio 580. godine Ksenofon Siglitico, ali po nekim pisanim dokumentima sagradio ga je u 10. veku Ksenofon. On se poznavao sa Atanasijem Atonskim jer je on ranije izlečio Ksenofonovog brata od neizlečive bolesti.

Glavni hram ima izvrsne ikone slikane 1544 u kritskom stilu , od poznatog umetnika Antonija Ikone u oltaru su islikane u 16. veku. Ovaj glavni hram je najveći na Svetoj Gori i znatno je veći nego ostali hramovi.U njemu se mogu videti dva impresivna mozaika Svetog Dimitrija i Svetog Đorđa i jedan manji preobražavanja Hristovog , a svi datiraju iz 14. veka.

Danas tu postoji 11 kapela koje sve još uvek imaju ikone na zidovima. Zvonik je jedna četvrtasta kula koja je sagrađena 1864, dok je fontana ispred kule sagrađena 1908. Biblioteka sadrži 300 rukom pisanih dokumenata i 3500 štampanih. Blago se sastoji od dela sa svetog krsta, minijaturnih ikona, liturgijskih objekata, moštiju nekoliko svetaca, mozaik-ikona i ostalog.