ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Lipovac
(Sićevačka klisura)

Manastir Lipovac

Prema natpisu iznad ulaznih vrata saznajemo da je hram podignut 1399. i da je njegov ktitor bio “German, smerni i poslednji među inocima”. Priprata je dozidana vek kasnije. Manastir su obilato darivali sinovi kneza Lazara, Stefan i Vuk. Nekoliko puta je manastir postradao od Turaka. Znatnije je obnovljen u 17. veku. Ambijentom dominira zvonik izgrađen 1885. koji se nije baš najlepše uklopio uz crkvu. Konaci predstavljaju divan primer srpskog neimarstva XIX veka.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Lipovcu je malih razmera kao građevina, ali deluje skladno i ukusno. svojstvima arhitekture pripada grupi manastirskih crkava koje su podignute u poslednjoj četvrtini XIV veka u Srbiji. Karakteristično je za ovaj period da se manastirske građevine bitno razlikuju od onih iz vremena Nemanjića. Nisu niti velike niti raskošne. Odlikuju se bogatom i ukusnom ornamentikom i spolja i iznutra.
Crkva ima osnov trikonhalnog izgleda sa kubetom, glavnu oltarsku i dve pevničke polukružne apside sa po jednim prozorom. U njoj se živopis iz prvobitnog perioda nije sačuvao u celini. Ostao je jedino, i on nedovoljno očuvan, lik Pantokratora u kubetu, kao i delovi nekih fresaka u pandantifima iz XVI veka.