ZANIMLJIVOSTI

 

NAŠA KULTURNA BAŠTINA

- MANASTIRI -

(priredio: Predrag Grozdanić)


Sveta Trojica

Manastir Svete Trojice

Nalazi se nedaleko od centra Pljevalja, u prirodnom ambijentu rečice Breznice. Ovaj pravoslavni manastir prvi put se pominje 1537. godine, a svoj današnji izgled je dobio krajem XIX veka. Glavna manastirska crkva Sv. Trojice ima interesantno, bogato razuđeno arhitektonsko rešenje raškog tipa gradnje. Nju je freskama dekorisao pop Strahinja iz Budimlja oko 1600. godine. Freske prikazuju scene svetih ratnika, loze Nemanjića, Velikih crkvenih praznika i Hristovog stradanja.

Riznica manstira je jedna od retko vrednih. U njoj se čuvaju mnoge crkvene vrednosti: zbirka ikona domaćeg ikonopisca Andrije Raičevića, predmeti umetničkog zanatstva i kao posebna relikvija – štap sv. Save, okovan 1606. godine. Manastirska biblioteka poseduje vredne primerke rukopisnih i iluminarinih knjiga, kao i retke primerke štampanih knjiga, među kojima je i Trebnik iz štamparije Crnojevića.

Manastir je tokom istorije bio kulturno i prosvetno središte, centar prepisivanja i oslikavanja knjiga, duboreza i izrade zanatsko – umetničkih predmeta.