ZANIMLJIVOSTI

 

ZNAČAJNI PRONALASCI

(priredio: Rade Popović)

 

Parna mašina

Biogradsko jezero

Jednoga dana, 1763. godine, mladi Škotlanđanin James Wat popravljao je model jedne mašine. To je bila parna mašina, otkrivena šezdeset godina ranije, koja se koristila za pumpanje vode iz rudnika uglja. Dok je vršio opravku doneo je veliku odluku: pokušaće da napravi bolju parnu mašinu.

Izučavao je vodenu paru, i vršio mnoge eksperimente. Na kraju je konstruisao prvu potpunu parnu mašinu. Na njegovu radost, mašina je proizvodila više pare u odnosu na svoju veličinu nego mašina starog tipa, uz manju potrošnju goriva. Wat se tome potpuno posvetio. Postao je ortak fabrikanta Metju Boltona iz Birmingema. Uskoro su zbog svojih mašina postali slavni.

Mada su im parne mašine bile dobre, samo su pokretale osovinu unazad i unapred. Wat 1781. čini svoj drugi pronalazak. To je značajan datum jer je Wat uspeo da parnim mašinama pokrene točak.

Tako je svet dobio novi izvor energije. Parna mašina se koristila za pogon točkova lokomotiva, brodskih elisa i mašina u fabrikama. Ovo je bio početak nove ere-veka pare.