ZANIMLJIVOSTI

 

ZNAČAJNI PRONALASCI

(priredio: Rade Popović)

 

Sekstant i hronometar

Biogradsko jezero

Nekada su mornari mogli samo otprilike da određuju svoj položaj. Tek 1731. Englez po imenu Jhon Hadly izumeo je jedan važan instrument. To je bio sekstant, naprava pomoću koje su mornari određivali položaj broda. Oni su posmatrali ugao pod kojim se Sunce ili neka zvezda nalaze iznad horizonta, a zatim su izračunavali položaj pomoću knjige tabela.

Pronalazak Johna Hadlya bio je veoma značajan, ali ne i dovoljan. Da bi odredili tačan položaj na moru, mornari su morali znati tačno vreme u Engleskoj. Vreme se menja ako se putuje oko sveta, a nijedan tadašnji časovnik nije bio dovoljno tačan. Trebalo je, dakle, pronaći časovnik naročite vrste.

Ovaj problem rešio je John Harison iz Engleske. Posle višegodišnjeg rada on je napravio sat koji je nazvan Hronometar. Harison je 1761. poslao svog sina na šestonedeljno putovanje radi probe rada njegovog, četvrtog po redu, časovnika. Po dolasku na Jamajku sat je bio netačan samo za pet sekundi. Harisona je Vlada nagradila sa 20.000 funti. Tako su pomoću Hronometra, koji pokazuje tacno vreme po Griniču, pomorci mogli da koriste sekstant za određivanje svog položaja na moru.