ZANIMLJIVOSTI

 

Upoznajte Srbiju

Planina Kukavica

Za Zvrk iz Leskovca piše: Danilo Kocić

 


Planina Kukavica

Kukavica se nalazi na jugu Srbije, severno od Vranja i južno od Leskovca. Pripada vencu rodopskih planina. Najviši vrh je Vlaina (1442 m), a ostali su, između ostalih, Valjovska čuka (1207 m), Tumba (1192), Furnište (1370 m) i Bukovska čuka (1386 m). Venac ovih vrhova deli planinu na severni, strmiji deo, koji je bez naselja i južni, blaži, u kome ima više sela. Planina je gotovo u potpunosti pokrivena borovom i hrastovom, ali i stogodišnjom bukovom šumom, ali i lekovitim biljem. Nekada je ovo bio stočarski kraj, a sada se retko mogu videti bela stada.

Kroz neobične litice planine i stene planine Kukavice protiče reka Vučjanka, koja je, zbog svoje bistrine, odličan dom za pastrmke. Na toj reci, nedaleko od Vučja, odnosno Leskovca, sagrađena je hidrocentrala 1903. godine, koja je i danas u funkciji, a rado je posećuju učenici i turisti.

Kukavica je poznata i po brojnim istorijskim spomenicima, a najpoznatiji lokalitet je Skobaljić grad, koji je nalazi na jednom od vrhova stenovitog grebena, na levoj obali predivne reke Vučjanke. Grad su sagradili vizantijski vladari, a 1986. godine proglašen je posebnim kulturnim dobrom.

Na planini Kukavicu sagrađen je i hotel ,,Vlaina’’, na nadomorskoj visini od 650 metara, udaljen 25 kilometara od Leskovca i 9 kilometara od Vučja. Hotel se nalazi na svojevrsnoj raskrnici puteva Leskovac - Vranje - Vladičin Han. Hotel je 2008. godine potpuno renoviran i ima 30 soba, a posebnu čar daje eko baza na obali reke. Na vrhu planine nalazi se meterološka stanica i planinarski dom, koji ima 45 posetelja i tokom godine ima mnogo posetilaca, najviše lovaca, koji rado borave na planini Kukavici.

Planina Kukavica je dragulj juga Srbije. Na njoj, ali i njenoj okolini od desetak kilometara, nema nijedne fabrike, ni zagađivača. Zato je stalno stanište mnogobrojnim živitinjskim i biljnim vrstama, a ljubitelji prirode je smatraju za - vazdušnu banju!

 


Prethodna stranica