Muzika

 

Život i delo Volfganga Amadeusa Mocarta

Priredila Milena D.

Volfgang Amadeus Mocart je rođen 1756. godine u Salcburgu. Potekao je iz veoma imućne i muzičke porodice. Otac Leopold Mocart je bio violinista, kompozitor, koncert majstor. Radio je kod nadbiskupa i imao je svoju školu violine. Starija sestra Marija Ana, bavila se muzičkim zapisom, kao i sviranjem na čembalu.

Od 1762-1766. godine Mocart je sa roditeljima i sestrom išao po svetskim metropolama. Svi su bili fascinirani Mocartovom nadarenošću, kada su ga nazvali čudo od deteta. On tad nije samo svirao, već je i komponovao, a i slušao ostale kompozitore. Već 1768 godine postaje koncert majstor nadbiskupovog orkestra. Sa svojih 14 godina je mogao da odsvira deonicu violine u klavirskom triju (bez prethodnog vežbanja), da improvizuje razne varijacije i da ih kasnije ponovi, da čuje neko delo samo jednom, a potom da ga bez greške zapiše. Jednom je čak napisao sonatu, ali je stigao da komponuje samo deonicu za violinu. Sutradan je pomenutog violinistu pratio bez problema, bez zapisa svoje deonice.

1777. godine Mocart kreće sa majkom Ana Marijom u Minhen, a kasnije se sele u Ausburg. Tada pati zbog svoje velike neostvarene ljubavi prema Alojzi Veber, ćerke pozorišnog šaptača.


Johan Georg
Leopold Mocart
 
 
 


Mocartova sestra
Marija Ana Valpurga Ignacija
(Nanerl)
     
 
Mladi Mocart
za čembalom
Mali Volfgang (za čembalom)
sa sestrom Marija Anom i ocem
Leopoldom